Persberichten

Woensdag 26 oktober 2011 - Bloemen voor Etty Hillesum

De Deventer kunstenares MArijke dijkstRA houdt voor het Etty Hillesum Centrum een benefietexpositie van 99 bloemaquarellen.
De prachtig gekleurde bloemen zijn te zien en te kopen in de Synagogo aan de Golstraat op zaterdag en zondag van 14.00 - 16.00 uur van 29 oktober t/m 18 december.

Marijke Dijkstra is ermee begonnen bij Galerie Storm in Amsterdam. Hier heeft ze voor bijna € 450,- voor het EHC weten binnen te brengen, aan verkoop en giften. Ze hoopt nu op een gul vervolg in Deventer. Als vrijwilliger van het Etty Hillesum Centrum wil de kunstenares een financiële bijdrage leveren aan dit centrum in de Roggestraat, een centrum waar het gedachtegoed van Etty Hillesum een inspirerende uitstraling heeft wat betreft tolerantie en medemenselijkheid.

Etty Hillesum heeft, net als Anne Frank, in de oorlog een dagboek geschreven. Het is een adembenemend verslag van haar persoonlijke ontwikkeling waarin ze afrekent met iedere vorm van haat. Etty heeft een groot deel van haar jeugd in Deventer doorgebracht. Daarna heeft ze, van 1937 tot 1943 in Amsterdam gewoond. In 1943 is ze met haar familie vanuit Westerbork op transport gesteld. Zij en haar familie hebben Auschwitz niet overleefd.

De aquarellen zijn in verschillende formaten te koop en de prijzen liggen tussen de 50 en 75 euro. Ze kunnen in overleg eventueel direct worden meegenomen.


Vrijdag 29 juli 2011 - Bloemen voor Etty Hillesum

De Diepenveense kunstenares MArijke dijkstRA stelt de opbrengst van haar serie bloemenaquarellen bestaande uit 99 aquarellen, beschikbaar aan het Etty Hillesum Centrum in Deventer. "In deze tijd van bezuinigingen kan het centrum een extra financiële injectie goed gebruiken" vindt ze.
De aftrap van het bloemenproject vindt plaats in de Amsterdamse Stormgalerie, waar de aquarellen voor een redelijke prijs worden aangeboden.

Als vrijwilliger van het Etty Hillesum Centrum vindt de kunstenares het van het grootste belang dat het gedachtegoed van Etty niet alleen in stand blijft, maar ook meer bekendheid verdient in een tijd waarin tolerantie en medemenselijkheid het meer en meer moeten opnemen tegen een toenemend populisme.
Etty Hillesum heeft, net als Anne Frank, in de oorlog een dagboek geschreven. Een groot deel van haar jeugd bracht ze door in Deventer, daarna heeft ze, vanaf 1937, in Amsterdam gewoond. In 1943 is ze met haar familie vanuit Westerbork op transport gesteld. Ze heeft Auschwitz niet overleefd.

Het bloemenproject is in augustus en september te zien in de Stormgalerie in Amsterdam, Derde Oosterparkstraat 201, 1092 CZ Amsterdam, tel. 020 4865561. Voor openingstijden zie www.stormgalerie.nl.
Daarna wordt het werk getoond in Deventer, waarschijnlijk in de synagoge. "Maar dan wel in afgeslankte vorm", aldus Marijke, "Want ik hoop natuurlijk dat er in Amsterdam veel verkocht wordt..."29 juli 2010
Groeten uit Deventer
Wethouder Ahne opent tentoonstelling ‘Groeten uit Deventer

Donderdag 29 juli opende wethouder Marc-Jan Ahne de tentoonstelling ‘Groeten uit Deventer’ in het Kunstenlab. De titel van de tentoonstelling verwijst naar de tijd van het jaar, de zomer, met een knipoog naar Deventer als (cultureel, landschappelijke) toeristische trekpleister. De zomer, een periode waarin de meeste mensen op reis zijn en willen laten weten waar men verblijft. De tentoonstelling is ingericht door de Vereniging Beeldend Kunstenaars Deventer. Voor de 14 kunstenaars is het een verbeelding om aan de reizende bezoeker te laten zien hoe zij wonen, leven en werken en waardoor zij geïnspireerd raken in hun stad en omgeving. De tentoonstelling loopt tot en met 9 september.

Op de foto: een schilderij van MArijke dijkstRA, onderdeel van de Groepstentoonstelling van het VBK “Groeten uit Deventer” in Het Kunstenlab van Deventer, zomer 2010.
Van links naar rechts: Marijke Dijkstra, Wethouder Ahne en een bezoekster van de tentoonstelling.
11 oktober 2008
Troost
Hospice Midden Salland in Raalte

Op 11 oktober jl. vond de internationale dag van de palliatieve zorg plaats. Palliatieve zorg is zorg voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn. Palliatief Netwerk Salland organiseerde een twee weken durende kunstroute die op 11 oktober feestelijk werd afgesloten met een veiling van de geschonken kunstwerken in de Lebuinuskerk.

Van de 32 kunstwerken zijn tijdens de veiling zes exemplaren niet verkocht. Eén van deze werken was van Marijke Dijkstra. Zij had een schilderij geschonken met een verdrietige uitstraling. Zeer passend bij het opgegeven thema maar voor het aanwezige publiek niet verkoopbaar. Marijke Dijkstra besloot daarom haar werk om te ruilen en dit te schenken aan Hospice Midden Salland in Raalte. Riek Martens en Herman Jansen, respectievelijk coördinator en bestuurslid van Hospice Midden Salland namen vorige week het schilderij in ontvangst. Zij waren verheugd met het werk dat prachtig kleurt bij de inrichting van het hospice. Het werk, een olieverfschilderij op linnen dat troost verbeeldt, werd dan ook al direct in één van de twee gastenkamers opgehangen.

Van de zes overgebleven kunstwerken zijn er nog drie te koop. Ze zijn in te zien via de website: www.pnsalland.nl. De opbrengst is bedoeld voor spirituele zorg in de palliatieve fase.

Hospice Raalte


Op de foto ziet u van links naar rechts:
Riek Martens, Marijke Dijkstra en Herman Jansen. Ze staan rondom het geschonken schilderij.
Voor meer informatie kunt u Berdine Koekoek benaderen op 06-22187443 of via koekoekb@dz.nl

All images copyright © 2010 Marijke Dijkstra
Webdesign by Lida Chaulet. All Rights Reserved