Marijke Dijkstra heeft al een lange schildersloopbaan achter de rug, zo`n 50 jaar, in de eerste jaren part-time (in combinatie met uitvoerend werk in de volwassenen-educatie), na haar pensioen in 2011 fulltime. 

Aan de afbeeldingen per jaartal valt te zien dat in het begin olieverf haar favoriete materiaal was.  Ook maakte ze al vrij snel aquarellen, pastels en aquarelpastels en experimenteerde met sjabloonprints.

Door een schouderblessure werd ze genoodzaakt om met lichter materiaal te werken en gebruikte ze steeds meer de aquarelverf.  In deze techniek ontdekte ze al werkend zoveel mogelijkheden dat ze zich helemaal op aquarelleren is gaan toeleggen.  En voor de buitenschetsen, hoofdzakelijk markante boerderijen, deed de gewassen-inkt-techniek haar intrede.

‘Je laten gezeggen door de verf’: dat is voor haar een grote uitdaging. Hierin werd/wordt ze vooral gestimuleerd door op gezette tijden een bijscholing te volgen aan de kunstacademie in Trier (onderwerp: Freies Aquarel).Citaten die haar inspireren
‘Ik wil een goed geordend beeld, maar ik wil dat het bij toeval ontstaat’ – Francis Bacon. 
De genade moet bij haar schaarse komsten een goed geoefende techniek aantreffen‘ – Etty Hillesum.
‘Elk gedicht (lees: elk schilderij) is een ontwerp dat, hoewel voltooid, op een punt eindigt waar het zoeken naar een ander alweer begint’ – C.O. Jellema

Loopbaanbeschrijving
– In 1968 heeft ze de lesbevoegdheid tekenen L.O. behaald. 
– Daarna atelieronderricht bij Guido Metsers, Elie Borgrave (beide in Zeeland) en Jan Becht (Zeist).
– Workshops gevolgd aan de Europaische Akademie Trier (1996, 1997, 1998, 2005, 2008 en 2013).
– Bijna 30 jaar lang gewerkt ‘in de luwte van het respijt’, vóór de ‘sprong’ naar het professionele circuit (in de vorm van het lidmaatschap van het O.C.B.K. te Zwolle in 1997).
– Sinds 2005 lid van de beroepsgroep van Deventer kunstenaars, voorheen V.B.K., nu ‘Platform Deventer Kunstenaars’.