Lezing door Marijke over haar werk


Op de derde zondag in november (15 november 2020) geeft Marijke een lezing over haar werk in Huize Beeckestein in Deventer.
Dit is tevens de opening van een kleine tentoonstelling in de hal.
Onder andere de aquarel drieluik “Sky-high” zal hier getoond worden.

Uitnodigingen worden t.z.t. via e-mail toegestuurd.


Lezing ‘Ademruimte

Marijke Dijkstra is een schilderes met ook een ruime ervaring in het lesgeven (lagere school, middelbare school en volwassen-educatie). Naast een part-time baan in het onderwijs was/is er altijd haar atelier, waar ze in ruim 40 jaar een veelzijdig oeuvre heeft opgebouwd.

In 2010 is een deel van haar werk gebundeld in het boekje “Ademruimte”. In haar lezing wordt dit boekje, waarin ook haar gedichten staan, met behulp van een powerpoint presentatie als het ware doorgebladerd, waarbij Marijke ook af en toe “buiten haar boekje” zal gaan om iets te vertellen over het ontstaan van een schilderij of gedicht.

Vaak wordt van haar schilderijen gezegd dat ze spiritueel van aard zijn. Zelf is ze wat voorzichtiger met het geven van etiketten, omdat ze die als beperkend ervaart (“Niet alles in het leven, en met name in de kunst, is netjes af te bakenen in rubrieken…”). Wel ziet ze in haar werk de verbinding met een kosmisch levensgevoel, waarin vragen over geboorte, dood, eenzaamheid en het zoeken naar verbinding een belangrijke rol spelen.

De lezing duurt ongeveer twee keer 40 minuten. na afloop is er, indien gewenst, gelegenheid tot het stellen van vragen.
Voor een lezing vraagt ze €100,-, exclusief reiskosten.
Haar voorkeur gaat uit naar plaatsen binnen een straal van niet meer dan ongeveer 60 km van Deventer.