Expositie “vogels van KLEURIG PLUIMAGE”

geplaatst in: Exposities, Nieuws | 0
10 dec 2023 - 17 februari 2024


Deze expositie vindt plaats in De Reestkamer (Balkbrug).


Openingstijden:
Zaterdag- en zondagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur (m.u.v. zondag 17 december en zondag 21 januari)
Feestelijke opening op zondag 10 december 2023.

Kleurig Pluimage is de titel van de expositie in De Reestkamer te Oud Avereest met aquarellen van Marijke Dijkstra uit Deventer.

Te bewonderen van 10 december tot en met 17 februari 2024 op zaterdagen en zondagen van 14.00 uur tot 16.00 uur. Gesloten op 17/12 en 21/1. Toegang gratis. Adres: Oud Avereest 5,  7707PM Balkbrug. (https://reestkerk.nl/)

Op 28/1 om half 3 geeft Marijke een lezing over haar werk.

Deventer kunstenaar Marijke Dijkstra heeft al een lange schildersloopbaan achter de rug, zo`n 50 jaar en zodoende een uitgebreid oeuvre op haar naam staan.

‘Ik wil een goed geordend beeld, maar ik wil dat het bij toeval ontstaat’ – Francis Bacon. 

Een uitspraak die Marijke van harte onderschrijft.

In het begin was olieverf haar favoriete materiaal. Ook maakte ze al vrij snel aquarellen, pastels en aquarelpastels en experimenteerde met sjabloonprints. Later kwam daar de gewassen-inkt-techniek bij, waarmee ze hoofdzakelijk buitenschetsen maakte van markante boerderijen.

Tegenwoordig gebruikt ze vooral de aquarelverf. In deze techniek ontdekte ze al werkend zoveel mogelijkheden dat ze zich daar helemaal op is gaan toeleggen.

‘Je laten gezeggen door de verf’: dat is voor haar een grote uitdaging. Hierin wordt ze zeker ook gestimuleerd door op gezette tijden een bijscholing te volgen aan de kunstacademie in Trier (onderwerp: Freies Aquarel).

Marijke werkt vaak in series, waarbij dezelfde motieven in een andere samenhang naar voren komen.  Zo ook met vogels, die in kleurige pluimage in deze tentoonstelling te zien zijn, zowel op groot als op kleiner formaat.

Ook geeft Marijke regelmatig powerpoint-presentaties over haar werk, waarbij van menig schilderij de ontstaansgeschiedenis wordt toegelicht of iets verteld wordt over kleurgebruik en compositie.

Een reis door haar oeuvre is een reis door delen van haar levensverhaal, waarbij opvalt dat heftige of ingrijpende gebeurtenissen vaak in haar schilderijen terecht komen. Nu ook in de Reestkerk op 28 januari 2023 om half 3.

Citaten die haar inspireren
De genade moet bij haar schaarse komsten een goed geoefende techniek aantreffen‘ – Etty Hillesum.
‘Elk gedicht (lees: elk schilderij) is een ontwerp dat, hoewel voltooid, op een punt eindigt waar het zoeken naar een ander alweer begint’ – C.O. Jellema