Zoomlezing over Etty Hillesum

geplaatst in: Lezingen, Nieuws | 0
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Drieluik-SkyHigh-1024x436.png


Ter gelegenheid van de crowdfundingscampagne voor het Etty Hillesum Huis Middelburg en het 25-jarig jubileum van het Etty Hillesum Centrum Deventer geeft Marijke Dijkstra een lezing.
Op donderdag 15 juli 2021 geeft Marijke een zoomlezing over Etty Hillesum, waarbij ook haar boekje “De Liefde misschien” zal worden getoond.

U bent van harte uitgenodigd voor deze online lezing die donderdagavond 15 juli 2021 om 19.30 uur zal beginnen. Stuur een bericht naar marijke-dijkstra@hetnet.nl, en u krijgt een mail waarin staat hoe u zich kunt aanmelden.

Etty Hillesum laat, gedwongen door de gebeurtenissen tussen 1941 en 1943, in haar dagboeken een grote persoonlijke ontwikkeling zien in een korte tijd. Een ontwikkeling in menszijn. De lezing van Marijke gaat over de ontwikkeling van Etty van ‘ik’ naar ‘de ander’ en de rol die aanvaarding in haar leven speelt. Ook wordt in de lezing stilgestaan bij de wijze waarop Etty’s gedachtegoed landt bij anderen, mensen van deze tijd. De oprechte verwondering van een deelnemer aan de leesgroep die Marijke Dijkstra begeleidt:  “Dat dát bestaat, dat een mens ook op deze manier mens kan zijn…”

Marijke Dijkstra is kunstenaar en sinds de oprichting van het Etty Hillesum Centrum in 1996 als vrijwilliger verbonden aan dit Centrum in Deventer. Ze begeleidt de jaarlijkse leesgroep over Etty`s dagboek en geeft  in het hele land lezingen over Etty. Ze ziet in Etty`s manier van mens-zijn en mens-blijven, ook in de moeilijkste oorlogsomstandigheden, een inspiratiebron en voorbeeld van ongekende levensmoed. Deze inspiratie komt ook tot uiting in haar kunst.